Sivut

perjantaina, tammikuuta 15, 2010

Pomminvarmat sämpylät

Pidän hyvin monenlaisista ruokaan liittyvistä blogeista, mutta leipäblogit ovat jotenkin aivan erityisen ihania. Kai se on se sama juttu kuin leivän leipomisessa, taikinan tekemisen tuntu ja tunnelma. Nyt saan hyvän tekosyyn linkata alansa uutuuteen: Taikinatiinuun, jonka tarjoamista ohjeista kokeilin yhtenä iltana pomminvarmoja sämpylöitä.

Olivat ne aika pomminvarmoja, kun minullakin onnistui (kannattaa pitää mielessä, etten vielä kolme vuotta sitten osannut mielestäni leipoa minkäänlaista leipää):
Pomminvarmat

5 dl maitoa
50 g hiivaa
50 g voita
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 10-12 dl jauhoja

Taikinaa saa muunneltua helposti käyttämällä eri jauhoja, esim. 7-9 dl vehnäjauhoja + 3 dl hiivaleipä-/sämpylä-/grahamjauhoja. Sekaan voi lisätä pellavansiemenrouhetta, juustoraastetta, porkkanaraastetta tai vaikka siemeniä.

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon suurin osa jauhoista. Sulata rasva pehmeäksi ja lisää se taikinaan. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla ainakin puoli tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa jälleen kimmoisaksi. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota pellillä parikymmentä minuuttia leivinliinan alla. Voit halutessasi voidella sämpylät ennen paistamista maidolla. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 - 15 min.

Lisää leipää löydät suomalaisesta viva ciabattasta sekä ruotsalaisesta Pain de Martinista (tässä on melkein maaottelun ainekset!).

28 kommenttia:

  1. Ihanaa! Asiaa leivästä heti aamun alkajaisiksi!! Jos joskus tuntuu, että elämässä ei ole haastetta tarpeeksi, lähden katselemaan leipiä: http://www.farine-mc.com/

    Ja jos taivaanrannan maalailu alkaa kyllästyttämään, niin voin haaveilla leivän maalaamisesta!;) http://cheftessbakeresse.blogspot.com/search/label/painted%20breads

    Ihailtavasti on meidänkin blogeissa ryhdytty leipäilemään, mutta naapurissakaan ei olla laiskoja:
    http://sjysstabron.blogspot.com/

    Oikein, oikein hyvää, lumista ja leipäistä viikonloppua kaikille!!

    p.s. sanavahvistukseni on näköjään "ressi" - heh, onneksi ei ole lähistöllä!:)

    VastaaPoista
  2. Jee, Tivilän takuuvarmat leipävinkit! Kiitoksia.

    T. calmord

    VastaaPoista
  3. Pitipä heti kokeilla tätä sämpyläreseptiä ja hyviä tuli! Sekaan heitin mysliä ja vehnäleseitä.

    VastaaPoista
  4. luulen kyllä että Martin vielä veisi voiton Suomi-Ruotsi maaottelussa..

    VastaaPoista
  5. Laiza: Miksiköhän en itse hoksannut laittaa noihin mysliä.

    Aleksi: Suomi voittoon!

    VastaaPoista
  6. Omat sämpyläni eivät ole onnistuneet koskaan, vaan jäävät aina kuiviksi. Pitääpä siis kokeilla näitä mahdollisimman pian! Näyttävät ihanilta!

    VastaaPoista
  7. Lämpöinen kiitos Rosmariinille linkityksestä! Mukava nähdä että sämpyläresepti on päässyt kiertoon. :) Sämpylöiden leipominen on (nykyään) ihanan rentouttavaa puuhaa. Muistan myös käyneeni läpi viitisen vuotta sitten sen vaiheen, kun lopputulokset muistuttivat lähinnä tykinkuulia.:D

    - Sanna/Taikinatiinu

    VastaaPoista
  8. Leivän leipominen on kyllä palkitsevaa, ja yllättävän nopeasti siinä edistyy (toisin kuin sokerileipomisessa, joka ei TODELLAKAAN ole minun alaani; terveisiä vaan täältä räjähtäneiden runebergintorttujen keskeltä:).

    VastaaPoista
  9. olipas ärinomainen sämppisresepti! kiitos jakamisesta!

    VastaaPoista
  10. Mitä tarkoittaa sulata voi pehmeäksi? Annetaan pehmetä huoneenlämmössä vai sulatetaan kattilassa juoksevaksi?

    VastaaPoista
  11. Erittäin hyvä kysymys. Pehmeästä tulee mieleen itsekseen huoneenlämmössä sulanut voi, mutta sulattaminen viittaa aktiiviseen, kattilassa tapahtuvaan sulattamiseen.

    Monissa sämpyläohjeissa voi laitetaan joukkoon pehmenneenä, eikä sulattamisesta puhuta mitään, joten sitä ajetaan ehkä takaa myös tässä.

    Toisaalta moniin sämpylätaikinoihin tulee rasvaksi myös öljyä, joten juoksevammallakin versiolla voi onnistua.

    VastaaPoista
  12. menikö se mun viesti? eli ei sulatettu voita koskaan mihinkään ellei sitä vartavasten sanota. pehmeä menee sinne hyvin sekasin ja ja "paksuntaa" sitä.. sama suklaajutuissa. toisaalta rasva ei kuulu musta kyllä sämpylöihin :)

    VastaaPoista
  13. Kiitos asiantuntijalle kommentista! :) Voisit muuten vihjaista omasta mielestäsi kaikkein parhaimman sämpyläohjeen, niin pääsisi kokeilemaan.

    VastaaPoista
  14. en kyllä oikeastaan koskaan tee varsinaisia sämpylöitä, ja muutenkaan niihin ei tarvi mitään erillisiä ohjeita, joku perus patonki vaan jonka paistaa vähän kuumemmassa.

    ja toi minkä just pistin blogiin toimii ihan hyvin sämpylänä jos tekee pienempiä

    VastaaPoista
  15. Tein näitä tänään ja olin ihan ihmeissäni,kun kerranki ei tullu sämpylöistä kivikovia. Eli todellaki pomminvarmat! Kiitos :)

    VastaaPoista
  16. Huippu hyviä sämpylöitä tuli! Laitoin mysliä sekaan sämpylä- ja vehnäjauhojen seuraksi ja kyllä kelpas :P
    t. Nimim. Kerrankin kunnon kuohkeat sämpylät

    VastaaPoista
  17. ihana resepti kiiitos! tuli tosi hienoj sämpylöit. Pistin fenkolia joukkoon.

    L8

    VastaaPoista
  18. loistoresepti, kiitos!

    VastaaPoista
  19. Kiitos ohjeesta! Pyöräytin minäkin pellillisen sämpylöitä kera siementen ja porkkanaraasteen. :)

    VastaaPoista
  20. Oletteko koskaan kokeilleet lisätä pikkasen leivinjauhetta taikinaan, ihan maks. 1tl. tulee muuten kuohkeita!!!

    VastaaPoista
  21. ja sitten kun huvittaa tehdä kunnon leipää niin tuolta voi lukaista hyvän ja toimivan ohjeen. http://www.keittomies.com/#23d/posterous

    VastaaPoista
  22. kommentointityyli oli kun mulla enne vanhaan :)

    taitaa tuon kunnon leivän ohje olla Jan Headin?

    VastaaPoista
  23. Uskomattoman hyviä sämpylöitä tuli! Tätä ennen olen vain vastahakoisesti nakerrellut miehen tekemiä kaurasämpylöitä, jotka tuntuvat vain murenevan suussa hiivaiseksi mössöksi.. Tein näitä juuri äsken, enkä malta odottaa, että mies tulee töistä kotiin :D Seuraavalla kerralla voisin sekoittaa mukaan siemeniä..

    VastaaPoista
  24. Mmmm.... Onnistu toosiii hyvin, maistuu ihanalta!!! =)

    VastaaPoista
  25. Ensimmäinen kerta, kun sämpylät minulla ikinä onnistuivat! Joko ne aiemmin ovat murentuneet käsiin tai sitten ihan kovaa "täyttä viljaa"...:D

    Itse pyörittelin palloset jauhoisissa kätösissä "hieman tahmeina", liekö sillä mitään merkitystä lopputulokseen.

    VastaaPoista
  26. Eksyin tähän ohjeeseen kun päätin kokeilla ekaa kertaa vuosiin josko onnistuisi tekemään kunnon sämpylöitä. Kohta kauppaan hakemaan hiivaa ja kokeilemaan! Jos näistä tulee yhtä hyviä kun kommentit antaa luvata, niin voipi olla että tässä huushollissa ruisleipä on ainoa leipä mitä kaupasta enää haetaan.

    Mutta olisi yksi kysymys: Miten nämä säilyy parhaiten? Heitänkö muovipussiin niin kuin kaupan leivät, sijoitanko leipälaatikkoon vai pysyykö kovettumatta korissa pyyheliinan alla?

    VastaaPoista
  27. Anonyymi9/2/13 17:59

    Nämä todellakin on pomminvarmat sämpylät!!! :)

    VastaaPoista
  28. Kiitti toimivasta ohjeesta! Tällä reseptillä leivon nykyään aina sämpylät ja hyviä tulee 😊

    VastaaPoista